Welkom Over Maasdelta Publicaties Nieuws 48 sociale huurwoningen aan de Jan Luykenstraat en Da Costaplein

48 sociale huurwoningen aan de Jan Luykenstraat en Da Costaplein

Leestijd: 3 min

Aan de Jan Luykenstraat en het Da Costaplein worden straks 40 huurwoningen gesloopt. De gemeente Maasssluis en Maasdelta hebben besloten hier 48 sociale huurwoningen terug te bouwen.

De realisatie van 8 extra huurwoningen, ten opzichte van de 40 woningen die nu op de locatie staan, sluit goed aan bij de behoefte aan sociale huurwoningen zoals vermeld in de woonvisie van de gemeente Maassluis. De 48 sociale huurwoningen worden verdeeld in:

  • 4 rijen van 5 sociale huurwoningen aan de Jan Luykenstraat;
  • 4 rijen van 7 sociale huurwoningen aan het Da Costaplein. 

Terugkeergarantie
Bewoners van de Jan Luykenstraat en het Da Costaplein hebben een terugkeergarantie. Dit betekent dat zij na de sloop in een vergelijkbare nieuwbouwwoning op de locatie mogen terugkeren. Zij kunnen in dat geval tijdens de bouw in een wisselwoning aan de Mgr. W.M. Bekkerslaan verblijven. Bewoners kunnen er echter ook voor kiezen om - nu al - definitief naar elders te verhuizen.

Planning Jan Luykenstraat en Da Costaplein
De nieuwbouwplannen van Maasdelta moeten passen in het bestemmingsplan van de gemeente Maassluis. Maasdelta moet afwachten of er tijdens de bestemmingsplanprocedure bezwaren op de plannen komen. Hierover wordt op zijn vroegst in week 30 (week van 25 juli 2016) meer duidelijkheid verkregen.

De indicatieve planning is als volgt:

  • Als er geen bezwaren zijn, kunnen de bewoners van de Jan Luykenstraat mogelijk in oktober/ november 2016 naar de wisselwoningen verhuizen. Dit is een vertraging ten opzichte van de oorspronkelijke planning van ongeveer vijf maanden.
  • Komen er wel bezwaren, dan loopt de planning verder uit. 

Het uitgangspunt is dat de bewoners pas naar de wisselwoning verhuizen als er meer zekerheid is over de voortgang van de bestemmingsplanprocedure, niet eerder. De periode dat men in de wisselwoning verblijft, wordt op deze manier zo kort mogelijk gehouden. Aansluitend kunnen de bewoners van het Da Costaplein naar de wisselwoningen verhuizen. Zoals het er nu uitziet, is dat in het laatste kwartaal van 2017.

Vergelijkbare plannen J. Catsstraat, R. Visscherstraat en C. Huygensstraat
Ook voor de Jacob Catsstraat, Roemer Visscherstraat en Constantijn Huygensstraat bestaan plannen om de woningen te slopen en vergelijkbare woningen terug te bouwen. Net als bij de Jan Luykenstraat en het Da Costaplein, hebben de huidige bewoners een terugkeergarantie. Zij kunnen eveneens gebruik maken van de wisselwoningen aan de mgr. W.M. Bekkerslaan. Doordat de bestemmingsplanprocedure uitloopt, is ook hier een vertraging van ongeveer vijf maanden opgetreden. De nieuwe indicatieve planning is dat Maasdelta in februari 2017 het sloopbesluit voor de J. Catsstraat neemt en in december 2017 het sloopbesluit voor de C. Huygensstraat en R. Visscherstraat. Over de aantallen terug te bouwen sociale huurwoningen en de verdeling hiervan besluit Maasdelta pas na de zomer. De wensen van klankbordgroep - bestaande uit bewoners van de drie straten - en het advies van de Vereniging Bewoners Belangen Maassluis worden hierin nadrukkelijk meegewogen.